Парадигме, концепти, појмови (1) Развојна економска политика и креативни капитал

Савремене тенденције у развоју светске привреде изгледа да добијају у трци са новим идеја у економској теорији. Владајућа економска прадигма чини се да је још „из прошлог века“.  Наравно, изузетака увек има тако да имамо настанак нових концепата који – на овај или онај начин покушавају да објасне како и зашто се савремена глобална привреда понаша на начин на који се понаша. Тако имамо оживљавање концепта социјалног капитала и природног капитала, али и неке сасвим нове идеје које су везане за појам креативног капитала.

Професор др Гојко Рикаловић јe председник Радне групе за креативне индустрије Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и вероватно један од најкомпетеннијих економиста за ову тему. У свом раду „Развојна економска политика и креативни капитал“ професор Рикаловић полази од питања креативности и економије знања у контексту стварања конкурентне националне привреде. „Структурни проблеми привреде земаља у развоју, као што је Србија, не могу се решавати искључиво подизањем продуктивности већ побољшањем квалитета економског раста, односно ослањањем на креативни капитал.

Међутим, констатује се да креативност, која је готово свуда исто распрострањена, не може парирати знању које је обележје економије развијених земаља. Концентрација знања привлачи креативни капитал. Општи закључак је да кључна одредница  глобалне конкурентности неће почивати на »класичним« економским елементима (трговина, токови новца и капитала, инвестиције и др.), већ на токовима људи. Државе које могу привући креативне ресурсе развијаће се много брже и више од других земаља“.

О овом и другим питањима (о теоријско-методолошким основама изражавања економског значаја креативног сектора и токовима и процесима економије засноване на знању и иновацијама, о методологији за процену ефеката реалокације инвестиција из осталих делатности у креативни сектор) говори у свом оригиналном научном доприносу.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s