Велики Срби (1) Лаза К. ЛАЗАРЕВИЋ

Лаза К. ЛАЗАРЕВИЋ
Човек и његово дело

Ако су духовници српски изнад свих нас, Лаза. К. Лазаревић је највећи од свих световних Срба од када је света и века. Овај блог, као и низ других садржаја које ћу, ако драги Бог да, припремити, није због Лазе већ због нас самих, због којих је Лаза живео.

… Имам једну стару збирку приповедака. Право је чудо да нема године издања али претпостаљам да је пре Првог светског рата. У предговору, између осталог, пише:
Кажемо да Лаза није писао песама већ да је радио на приповедној прози. Па ипак, у Лазиним причама је добар део у самој ствари – поезија, а не проза. У њима је много реченица где су и речи и места тим речима бирани пажљивије него што то радепесници, трудећи се да задовоље захтеве ритма, метра и песничке орнаментике; у њима су задовољени захтеви: архитектонски, сликарски, музички, ритмички, као што се, додуше на други начин задовољавају посебно у свакој уметности. И често, на топлим и осећајним местима, и реченица наоко врло прозаична има своје оправдање, као део целокупна склопа, јер управо она употпуњује и уоквирује поезију ранијих реченица. А кад, на пр., МАрица каже:Митре брате, господару мој!“, или Анока: „Петрија сестро, опрости ми!“, то узбуђује као најјаче место код ког најбољег лиричара: и кад инвалид каже оцу, газда Благоју: „Држи, тата! Ја немам друге руке!“, то је јако као најјачи израз у којој одличној трагедији …

Зато када са кћерком одем на гроб својих најмилијих (Ново гробље у Београду) одем и до Лазине гробнице која се налази у самом центру, код црквице, недалеко од улаза. Прекрстим се и запалим свећу То је наш скромни прилог великану, великој српској души,  до граница универзума.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s