Парадигме, концепти, појмови (3): Продаја на кратко (Short Selling, Naked Short Selling)

 Продаја на кратко представља вид трансакције позајмљеним средствима које су знатно сложеније и ризичније трансакције.

Продаја на кратко мотивисана је проценом пада цена фнансијских инструмената, а код куповине на кратко инвеститор је мотивисан проценом остаривања капиталног добитка услед раста цена финансијских инструмената.

Продаја на кратко се обаваља у оним условимма када се процењује да је тренутна цена финансијских инструмената прецењена и по основу таквог стања неминовно се очекује њихов пад. Тада је разложно да се такви финансијски инструменти позајме и продају, а када њихова цијена падне да је купе и врати дуг, уз плаћање одређене надоканаде за позајмицу. Уколико инвеститори процене да ће разлика између продајне и куповне цијене бити таква да ће моћи покрити трошкове трансакције и плаћање накнаде за појамљене финансијске инструменте и да ће остати одређена добит, овакве трансакциеј су оправдане.

Уколико се дешава велики обим продаје на кратко такво стање имплицитно доводи до обарања цена ефеката. То значи да би продавци на кратко могу јефтино и уз високе профите вратити своје раније дугове и на тај начин заправо они дестабилизију финансијско тржиште.

Продаја на кратко је веома ризична, а самим тим и потенцијално профитабилна. Наиме, код куповине на дуго (going long), када се купује јефтино да би се продало скупо, највише што се може изгубити јесте вредност која је инвестирана у купљени ефекат. Вредност купљеног ефекта може у најгорем случају да се сведе на нулу тако да инвеститор у том случају остварује губитак у вредности инвестиције. У случају продаје на кратко, када се продаје скупо да би се купило јефтино инвеститор у теоретском смислу може имати неограничен губитак јер се не зна до којег нивоа могу да порасту цене ефеката које он мора да врати.

Naked Short Selling је један од нових деривата финансијског тржишта који подразумева продају на кратко, а да раније није дошло до позајмице инструмента који је опредмет продаје нити је такав позајмица обезбеђена. Забрањена транскација у САД (2008) и другим земљама. INTERNATIONAL TRADE UNION CONFEDERATION – ITUC је овај, као и High Frequency Trading (HFT) критиковала је G20 Министре Финансија да не чине довољно да реформишу глобални финансијски систем и да излазак из кризе на траже у производњи и отварању нових радних места него у банкама.

Вест

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s