Парадигме, концепти, појмови (4): Морал хазард

Најједноставнија дефиниција овог појма – где је другде наћи! него на Википедији: У економској теорији, морал хазард је ситуација у којој се једна страна, страна која је обезбеђена од ризика, понаша другачије него што би се понашала да је пак изложена ризику.

Усудио бих са да кажем да је овај појам можда и централни појам у економској теорији или, тачније, њен камен спотицања(?). Да није Крагмен о томе писао? Разуме се да јесте – по професору Крагмену морал хазард је било која ситуација у којој једна страна може да узме онај део ризика који жели, а да се, ако нешто крене по злу, сви трошкови  пребацују на другу страну (учесника).

Најједноставнији пример је из области  осигурања: колико пута сте чули – ма шта има везе, имам каско. Дакле, осигураник сам одлучује колики ће део ризика преузети, а ако се нешто деси он је обезбеђен јер – плаћа осигурање!

Оно што је у вези са овим појмом актуелно је секјуритизација (надам се да ћу ускоро и о томе) коју неки виде као потпаљивача кризе у 2008 години. Секјуритизација на тржишту хипотекарних кредита у САД, започела још 1983.г. (!), била је карактеристична по томе да је свако од актера у читавој причи у потпуности преносио ризик на следећег у ланцу да би се прича завршавала у огромном пулу дугова који је, узгред буди речено, осигуравала држава.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s