Економска литература (2) Глобална економска и финансијска криза и њен утицај на привреду Србије

Студија доцента др Бошњака рађена је за сајт Министарства финансија (2010). По речима рецензента, ради се о теоретски респектабилном материјалу.

Посебно бих скренуо пажњу на одељак о узроцима текуће глобалне финансијске и економске кризе. И ова студија, као и многе друге, на врло сличан начин описује сценарио настанка и развоја кризе, али се, опет као и сви други, разликује у палети боја којом се тај процес описује. Тако имамо Огорчене, Флегматике, Аминаше и ко зна још кога. Не бих на овом месту представљао овај материјал – у сваком случају вредно га је имати у својој електронској библиотеци! већ бих цитирао једну врло интересатну реченицу:

„Налажење новог решења (нове економске парадигме, прим. В.Б.В.) подразумева да филозофија и друштвена теорија дубље сагледају феноменологију прве светске кризе, азијске кризе, руске кризе, јуţноамериĉке кризе, транзиционе кризе и текуће глобалне кризе, како би се поставили нови теоријски фундаменти за управљање националним економијама и глобалном економијом и утемељио нови институционални економски и политички систем заснован на међузависности националног и глобалног у коме постоје потребне слободе и адекватна и довољна регулација (страна 11)“.

Овај апел философима и социолозима да помогну у решавању квадратуре економског круга, мени личи на ону мама за тату, тата за бабу, баба за деду …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s