Велики економисти (2) Џефри Сакс

Џефри Сакс Дејвид  је амерички економиста и директор Института Земље на Универзитету Колумбија. Један од најмлађих професора економије у историји Универзитета Харвард, Сакс је постао познат по својој улози саветника у земљама источне Европе у примени тзв. економске шок терапије током транзиције из комунизма у тржишни систем или током периода економске кризе. Неки од његових препорука се сматрају контроверзним. Након тога је био познат по свом раду на изазовима економског развоја, одрживости животне средине, смањењу сиромаштва, дуговима и глобализацији.

Сакс је Куетлит професор за одрживи развој на Колумбија Универзитета за међународне и јавне послове и професор здравствене политике и менаџмента у школи Колумбија за јавно здравље. Он је специјални саветник секретара УН-а Бан Ки-Муна, а оснивач и ко-председник Миленијумске  алијанси, непрофитне организације посвећене окончању екстремног сиромаштва и глади. Од 2002. до 2006, био је директор за рад Уједињених нација Миленијумског пројекта о Миленијумским циљевима развоја, са циљевима за смањења екстремног сиромаштва, глади и болести до 2015. Од 2010. он је такође служио као комесар  Броудбанд комисије за дигитални развој, полуге широкопојасних технологија као кључне за друштвени и економски развој.

Аутор је бројних књига, укључујући Крај сиромаштва и заједничког богатства, и Њу Јорк Тајмс бестселера и његове најновије књиге Цена цивилизације пуштен 4. октобра 2011. Он је  од стране магазина Тајм проглашен једним од „100 најутицајнијих људи на свету“ два пута, 2004 и 2005. (Вики)

Па, сад, шта рећи. Моја маленкост је „промашила“ професора Сакса „једну годину“, јер је професор предавао једној генерације пре мене 😦

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s