Велики економисти (4) In Memoriam Џералд Мејер – „Зовите ме Гери!“

Водећа личност у еволуцији теорије привредног развоја,  аутор 34 књиге о тој теми још од  осамдесетих година, Џералд М., Мајер,  Емеритус Коносуке Мацушита професор за међународну економију и политичку анализу, преминуо је у свом дому на Стефорд универзитету у јуну ове године.

Познат по свом добром расположењу и мајсторском говору, професор Мејер поставио је један од првих  МБА курсева о економском развоју  у свету, и био је признат као инспиративан за многе генерације студената како на самом Стенфорду (1962-2005, од тога 13 година као пензионисани професор) тако и у мање развијеним земљама.  Његова књига Leading Issues in Economic Development(1964) преведена је на седам језика и јесте један од незаобилазних уџбеника на редовним и последипломским студијама.

Оно што бих посебно истакао је да је професор Мајер 2001.г.  био ко-уредник са добитником Нобелове награде Џозефом Штиглицем (о коме сам писао), који је тада био главни економиста Светске банке, збирке есеја 35 водећих развојних економиста, Frontiers of Economic Development: The Future in Perspective (Oxford University Press and The World Bank).

Са сетом пишем овај текст. Имао сам неку луду срећу да будем студент професора Мејера и тачно је – није мит! да је имао невероватно присан однос са својим студентима. Његова препорука коју ми је дао одисала  је неком врстом личног контакта, далеко од строго формалног стила и формалног односа професор-студент. И сада се сећам свог предавања  које је професор Мејер кратко  прокоментарисао: „Овде нема ништа да се дода!“

Детаљније о раду и каријери професора Мејера као и сећањима његових студената види

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s