Економска литература (3)“Финансијска криза нас учи веома важну лекцију: они који покушавају да воде економију и наша друштва су као пилоти који покушавају да усмера авион без поузданог компаса“

У фебруару 2008, усред помола глобалне финансијске кризе, председник Никола Саркози затражио је од Нобеловаца економисте Џозефа Штиглица и Амартја Сена, да заједно са истакнути француски економистом Жан Пол Фитоусијем, сачине комисију са циљем да покажу да ли је индикатор  бруто домаћу производ (БДП) – најчешће коришћена мера економске активности – поуздан показатељ економског и друштвеног напретка. Комисији је дат задатак развој боље мере.

Погершно мерење наших живота је студија која је резултат овог великог интелектуалног напора, од важности за свакога ко се бави  проценама да ли наша привреда служи потребама нашег друштва. Аутори нуде свеобухватну процену ограничења БДП као мера добробити друштва -с обзиром, на пример, како БДП-а превиђа економске неједнакости (са крајњим резултатом да је већини људи  горе, иако је просечна зарада је у порасту) и не показује утицај еконмоских одлука на животну средину.

Уместо  БДП-а, Погершно мерење наших живота уводи читав низ смелих  концепата, од одрживих мера економског благостања, до мера штедње и богатства, до „зеленог БДП-а“. У време када се политичари широм света себоре са глобалном финансијском кризом без преседана и  проблемима животне средине, ова студија је  основни водич за мерење ствари које су заиста важне.важне.

Издавач: The New Press

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s