Јелени умиру сами #darwin

Знате ли ко је Дарвин? Биолог? Варате се! Дарвин је у ствари први прави економиста и то бољи од Адама Смита, тврди професор Франк са Корнел Универзитета.

Ни професор Франк ни Корнел нису тикве без корена. Ако томе додамо да је књига представљена на Лондонској економској школи – шта више рећи? А опет књига Дарвинистичка економија звучи више као популарна литература него као епохално научно дело.

Професор Франк, наиме, тврди да Адам Смит није био у праву, да „невидљива рука“ тржишта није свемогућа и да је Дарвинова теорија еволуције (узгред буди речено, Дарвин јесте читао економска дела својих савременика) у предности у објашњењу економске стварности. Како? Зашто? Кључ је у две речи: заједничко добро.

Advertisements

2 thoughts on “Јелени умиру сами #darwin

 1. Вукашин Б. Васић Аутор чланка

  Хвала на коментару! Овај блог јесте посвећен економистима, којих је врло, врло мало, бар на језику на којим пишем, али је добро да се и интелектуалци у целини интересују за теме које су од свакодневног значаја.
  Велика риба гута малу – да се тако изразим, и код Адама Смита, зар не?
  Поента је у томе да ли такав „ланац исхране“ доприноси повећању „друштвеног богатства“ или, како се то модерно каже, јавног добра. Смит то не експлицира, али претпоставља; Дарвин пак тврди да то конкуренција не мора да допринесе заједничким добрима.
  Ова тема је међу економситима топ тема. Уопште не чуди што смо добили овакав наслов; има још екстремнијих прича које иду чак дотле да се економска наука негира као наука. Економисти, наиме, треба пре свега да уче философске парадигме још од Платона.
  Није философски него политички систем надређени систем економском. На жалост.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s