Ситне душе или „микроменаџери“ #micromanaging

Поптуно сам се препознао у овом чланку.

„Моји клијенти се жале на микроменаџере (читај: ситне душе! прим В.Б.В) више него на било који други проблем.
Микро-менаџери онеспосбљавају, узнемиравају и раздражују своје особље. Они шаљу поруку: „Не верујем вам.“ И они чине немогуће услове да би људи обављали свој посао на најбољи начин. Људи престају да брину за посао, јер никада неће бити довољно добро за микро-менаџера.
Оно шта микро-менаџер не схватају јесте да  микро-управљање штети и њима.  Он /она није у стању да буде лидер докле год је он / она микроменаџер. Микро-менаџери остају на нижем нивоу постигнућа.
Ако желите да будете вођа, морате да напустите микро-управљање. Лидери делегирају посао другима, не управљају на ситно.
Није да детаљи нису важни. Они јесу важни. Али је само до лидера да увиде да су детаљи у служби већег циља. И детаље који су битну су „шта“ и „суштина“, а не начин на који се производи.
Лидери се задовољава да  води људе да они дају све од себе, уместо да их управљаш да „раде по његовом“. Пут који одаберу запослени добар ако даје договорене резултате.
Страх од губитка контроле је највећи разлог што већина шефова бира микро-управљање. Ипак, они не схватају да су већ изгубили контролу.
Микро-менаџери верују да ће добити савршен производ путем контроле особља. То је заблуда. Микро управља особље никада не даје одличан производ. Одличан производ долази као последица слободе да запослени користе своје вештине и стручност без страха од критике.

Био сам „микроуправљан“, и једино до чега је то довело је да пожелим да напустим посао. Било је тако обесхрабрујуће да будем критикован о томе како сам урадио нешто. Шта је то важно? Да ли је то важније  како сам то тачно урадио, или да смо ствардобро урадили, на време, у обиму, дајући жељени резултат? Осећао сам је мој шеф стварно помешао приоритете. А ако мога шефа није брига много о утицају или квалитету крајњег производа, зашто би било мене?“

Ево шта се још може наћи на Wiki

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s