Статистика као бикини #EU #EMU #Euro

Њујорк тајмз је недавно објавио овај граф.

(кликните на слику) Извор: NYT

И? Шта се може закључити? Да је Еуро зона тако скоцкана да фаворизује немачку економију и/или да је нeмачка економија у целини далеко ефикаснија и да је та ефикасност искључиви разлог доминације немачке привреде у ЕУ? Гледајући на приложени граф, претпостављам да на један начин размишља порески обвезник у, рецимо, Грчкој, Шпанији, Италији, а другачије у Немачкој.

Advertisements

2 thoughts on “Статистика као бикини #EU #EMU #Euro

 1. Zoran Milojević (@mzoran)

  Laik kao ja bi rekao da je i pre 99-te Nemačka bila dominantna (mada donji grafik BDP to ne prikazuje tako). Ulaskom u evro svi su dobili, ali kada je naišla kriza, najjači su opstali, ili ako pogledamo kroz istoriju najdisciplinovaniji.
  Danas je privreda toliko mobilna, da su u krizi svi. Pod ovim mobilna, mislim da trenutno u Irskoj se kompaije masovno zatvaraju i potpuno cele se sele u Poljsku. Copy/Paste metod. Irci nemaju snage to da spreče, a Poljaci sa jefinijom radnom snagom to koriste. Surov kapitalizam.

 2. Вукашин Б. Васић Аутор чланка

  Хвала, Зоране.
  И доњи граф то исто показује. Платни биланс ја биланс свих плаћања једне земље према иностранству, а највећи део је трговински биланс (често се говори о суфициту и дефициту трговинског биланса. Немојте да Вас буни чињеница да се формално не може говорити о неравнотежи трговинског биланса – јер је сваки биланс по дефиницији у равнотежи, зар не?).

  Дакле, доњи граф показује да је немачки платни односно пре свега трговински биланс у суфициту и да расте од почетка увођења евра. Такав суфицит би вероватно изазвао апресијацију (јачање) марке, али не и евра, јер је курс евра са аспекта других чланице ЕУ превисок!

  Тако се опет враћамо на постављено питање: Да је Еуро зона тако скоцкана да фаворизује немачку економију и/или да је немачка економија у целини далеко ефикаснија и да је та ефикасност искључиви разлог доминације немачке привреде у ЕУ?

  Интересатно је питање српске привреде. Недавно је у Србији гостовао отац евра нобеловац професор Мандел. Његов закључак је јасан: фиксни курс, па ако нам се не допада неће нам се допасти ни ЕМУ. Што јес’ , јес’ .

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s