„Најпаметнија особа у соби је сама соба!“ @dweinberger

Каква је будућност знања у добу Интернета? „Делом је ствар у нашем претераном оптимизму да можемо сакупити све релеватне иформације. Постоји бесконачно много информација у универзуму. Наше су способности ограничене и тешко је знати које ће чињенице бити релевантне. Историја нас учи да ми нисмо у стању да препознамо важне информације које ће покренути будуће догађаје“ (Дејвид Ваинбергер – David Weinberger, Scientific American најава предавања на Беркли универзитету у јануару следеће године).

Ово изгледа као проблем али није. Тачније ово би био проблем уколико бисмо се задржали на старом систему  (са)знања који је био заснован и ограничом старом медију папиру, рашчлањеном и неповезаном, расцепканом до делова  које смо могли да разумемо и са којима је могло да се ради.

Знање будућности пак  преузима карактеристике новог медија – Интеренета. Ново знање, знање будућности је умрежено знање. Оно је повезано, али обухвата и неслагања и разлике, тако да изгледа да нема општеприхваћених решења у систему у којем сваки појединац постаје „експерт“.

Знање није садржај већ мрежа: „зато је најпаметнија особа у соби сама соба“ те кључно питање постаје питање како изградити, одржавати и развијати једну паметну мрежу (знања) …

Веза

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s