Сјаши Курта да узјаши Мурта или о перспективама капитализма #Rogoff #capitalism

Професор Кен Рогоф са Харварда тврди да садашња криза капитализма бар у кратком року не доводи у питање његов опстанак. Истина, индустријализација и технолошки прогрес донели су низ проблема који у наредним декадама може да доведе у питање опстанак система. Као прво, професор Рогоф наводи да ни водеће економије нису успеле да валоризују јавна добра као што су чист ваздух и вода; друго, са порастом богатства порасле су и неједнакости у расподели дохотка; треће, проблеми са здравственом заштитом; четврто, недовољно се вреднује благостање будућих генерација; пето, садашња финансијска криза као окидач за промене и размишњања као што су ова.

Све у свему, у кратком року, садашњи облик капитализма може заменити само неки други капитализам. Можда кинеског типа?

У коментарима на чланак пре свега се указује на релативни значај поменутих чинилаца односно да је проблем неједнакости и потцењености рада већи него што to професор Рогоф tvrdi. По мом мишљењу, ако већ говоримо о одрживости, а концепте користимо на адекватан начин, онда би требало да благостање будућих генерација ставимо на прво место. Уверен сам да би такав заокрет у парадигми санирао и остале неуралгичне тачке у систему.

Веза

„even the leading capitalist economies have failed to price public goods such as clean air and water effectively. … Second, along with great wealth, capitalism has produced extraordinary levels of inequality. … A third problem is the provision and distribution of medical care… Fourth, today’s capitalist systems vastly undervalue the welfare of unborn generations. … Financial crises are of course a fifth problem, perhaps the one that has provoked the most soul-searching of late…“ (Prof. Ken Rogoff)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s