Зној и сузе #Blanchard #IMF #Euro #Merkel

Olivier Blanchard, главни економиста ИМФ, суминара 2011. кроз четири кључне неуралигичне тачке:

Прво, проблем ликвидности појединих земаља заоштрио се тако да, у условима растућег дуга, разлика између солвентности и мораторијума постаје све мања као што је све мања разлика између каматне стопе која кореспондира са солвентношћу и каматне стопе која кореспондира са мораторијумом. (Посебно у случају вишеструког еквилибријума/multiple equilibria и самоиспуњујућим исходима песимизма и оптимизма, са огромним макроекономским последицама.)

Друго, непотпуне и парцијалне мере економске политике погорошавале су ствари. Пре свега ради се о неслагању међу земљама водећим играчима.

Треће, инвеститори су шизофренични када су у питању фискална консолидација и раст. Прво су за прво, а онда су против другог јер прво имплицира друго. Решење тог проблема је „маратон, а не спринт“ (Меркел говори о вишедеценијском временском хоризонту.)

Четврто, перцепција реалности обликује саму реалност. Ништа се посебно није догодило у ЕУ или у Италији у другој половини године али су приче о евентуалној пропасти евра и Италијанском дугу уплашиле инвеститоре који се сада врло споро враћају на старо.

Закључак: наде има али је неопходно више координације у креирању и фискалне и монетарне политике као и одлучности да се договорено и имплементира. Оно што је извесно да ће решење проблема бити много теже него што је то био случај пре годину дана.

„We started 2011 in recovery mode, admittedly weak and unbalanced, but nevertheless there was hope. The issues appeared more tractable: how to deal with excessive housing debt in the United States, how to deal with adjustment in countries at the periphery of the Euro area, how to handle volatile capital inflows to emerging economies, and how to improve financial sector regulation …

Is all hope lost? No, but putting the recovery back on track will be harder than it was a year ago. It will take credible but realistic fiscal consolidation plans. It will take liquidity provision to avoid multiple equilibria. It will take plans that are not only announced, but implemented. And it will take much more effective collaboration among all involved.

I am hopeful it will happen. The alternative is just too unattractive.“.

Веза

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s