Глобални изазов: 600 милиона нових радних места у наредној декади #ILO #employment

Према најновијем извештају Светске организације рада за 2011. неопходан услов одрживог раста на глобалном нивоу је креирање 600 милиона нових радних места у наредној декади.

Још неки закључци:

1. Дошло је до значајног успоравања у смањењу броја сиромашних радника. Скоро 30 одсто свих радника у свету – више од 900 милиона – су живели са својим породицама испод US $ 2 линије сиромаштва у 2011, или око 55 милиона више него што се очекивало на основу трендова пре кризе . Од ових 900 милиона сиромашних радника, око половина њих живи испод US $ 1.25 екстремног сиромаштва.

2. Број радника на  угроженим радним местима глобално у 2011. се процењује на 1.52 милијарди, што је повећање од 136 милиона од 2000, а од скоро 23 милиона од 2009.

3. Међу женама, 50,5 одсто су ана несигурним радним местима, проценат који прелази одговарајући удео за мушкарце (48,2).

4. Повољни економски услови допринели су отварању нових радних места изнад стопе раста радне снаге, што је ојачало домаћу тражњу, посебно у већим економијама у настајању у Латинској Америци и источној Азији.

4. Јаз у продуктивности између развијених и земаља у развоју – важан индикатор мерењае конвергенције нивоа доходака између земаља – смањен је у протекле две деценије, али је и даље значајан: производ по раднику у развијеним економијама и Европској унији био US $ 72.900 у 2011. у односу на просек од US $ 13.600 у земљама у развоју.

ИЛО

Веза: Articles : Do we need 600 million new jobs to generate sustainable growth and maintain social cohesion?

„The world faces the „urgent challenge“ of creating 600 million productive jobs over the next decade in order to generate sustainable growth and maintain social cohesion, according to the annual report on global employment by the International Labour Organization“.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s