По кључу или без њега The #World_Bank is hiring #ZOELLICK

Via Scoop.itSustainable Economics

У јуну завршава се петогодишњи мандат ROBERT ZOELLICK-а, председника Светске банке. Традиционално, мандат се поверава кандидату САД, као што је (такође традиционално) на челу ММФ Европљанин, а на челу УН особа из трећег света. Међутим, сетих се оне изреке да „традиције постоје да би се рушиле“. Шта је са економијама које су мотори глобалног економског раста? Кина, Индија, Бразил. Такође, поставља се питање процедуре избора председника – хоћемо ли имати много транспарентнију процедуру, у којој ће основни критеријум бити компетентност, или ће избор остати у оквирума „традиционалног приступа“ (читај политичка одлука).

Све у свему, што се тиче оцене рада досадашњег председника, тачно је да је за његовог мандата постојала координација са ММФ у вези са погледима на финансијску кризу, да су средства Банке расла као и подршка источно европским земљама чији су финансијски системи посебно били изложени насталим ризицима.

ROBERT ZOELLICK, the former U.S. Trade Representative appointed to head the World Bank by George W. Bush is stepping down from the position.
Веза Via www.economist.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s