Од вишка ипак боли глава “Тoo much of a good thing”: #Schwartz #Economics #Friction

Уживао сам док сам читао овај чланак. Уживао у свакој његовој речи. (Иако сам, морам да признам, почео опрезно јер је аутор текста психолог, а не економиста.)

Не бих улазио у премису да „од вишка боли глава“ већ бих скренуо пажњу на начин на који Шварц анализира нешто што је економска тема по дефиницији. Наиме, МОГУЋЕ ЈЕ гледати на исти проблем из другог угла, МОГУЋЕ ЈЕ да се стварност анализила из стручног угла,  а да се притом не улази, како то кажу сус(ј)еди, у залеђе другим професијама.

Шварцов закључак је шлаг на торти: од компанија се не може очекивати да креирају стратегију на премиси „од вишка (ефикасности) боли глава“ –  одређена регулатива би можда помогла. Другим речима, пацијент је здрав и нема знакова патологије.

ПС Мени се изгледа  испунила жеља да се разумем са једним психологом! 🙂

„For an individual company and its shareholders, there is no such thing as too much efficiency. The price of too much efficiency is not paid by the company. It is what economists call a negative externality, paid by the people who lose their jobs and the communities that suffer from job loss. Thus, we can’t expect the free market to find the level of efficiency that keeps firms competitive, provides quality goods at affordable prices and sustains workers and their communities. If we are to find the balance, we must consider stakeholders and not just shareholders. Companies by themselves won’t do this. Sensible regulation might.“

Веза

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s