Колективна интелигенција и колективна глупост и жене #Malone on #Collective_Intelligence

Професор Томас Малоун, деректор Центра за колективну интелигенцију МИТ, говори о новој/старој парадигми и користима у процесу управљања било које савремене организације.

Колективна интелигенција групе или организације није прост збир индивидуалних интелигнеција чланова групе. Оно што позитивно доприноси колективној интелигенцији су следећи фактори:

1. способност чланова групе да разумеју емоције и понашање других чланова групе (емоционална и социјална интелигенција чланова групе,  В.Б.В.),

2. подједнако учешће у дискусији свих чланова групе и

3. веће учешће жена у групи.

(погледајте од 15:00 надаље)

Шта мислите о овоме? Не циљам баш на тачку 3. мада морам да признам да је моје искуство у корелацији са резултатима овог истраживања: треба нам више жена лидера 🙂 Истина, то је веома ризичан бизнис јер таква стратегија је стратегија са мало компромиса, било за добро или зло.

„Professor Thomas W. Malone, Patrick J. McGovern Professor of Management, MIT Sloan School of Management, and Founding Director, MIT Center for Collective Intelligence, Massachusetts Institute of Technology discusses the latest developments in the field“.

Advertisements

5 thoughts on “Колективна интелигенција и колективна глупост и жене #Malone on #Collective_Intelligence

  1. Вукашин Б. Васић Аутор чланка

    У другом видео клипу професор само кратко наводи поменуте факторе. Можда у једној реченици повезује фактор 3. са фактором 1 – жене су, наиме, емоционално интелигентније односно перципирају у већој мери реакције других чланова групе што, у крајњој линији, доприноси порасту колективне интелигенције групе. Дакле, не ради се о томе да су жене „паметније“ већ о томе да су емотивно интелигентније.

  2. Biljana

    Žene su osećajnije i zbog toga imaju veću sposobnost opažanja tuđih emocija .Sama percepcija je samo deo emocionalne inteligencije , obzirom da se nakon faze opažanja pristupa analizi tuđih emocija , a onda i utvrđivanju strategije delovanja ,sve u cilju sticanja „prednosti“ , pa je u tom kontekstu i razumljio da emocijnalna inteligencije nije na ceni .
    Ženska prednost u kolektvnoj inteligenviji , bazira se na njenoj maštovitosti , i prepuštanju emocijama .
    Ono što želim reći je da je taj ženski adut u kolektovnoj inteligenciji po mom mišljenju nešto mnogo više od onoga što se definiše kao emocijalna inteligencija .:)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s