Шта је у ствари битно Does #Debt Matter? #Skidelsky

Кресање буџетског дефицита – тема број један око које се ломе копља при писању рецепта за излазак из кризе. Они који су ЗА кресање дефицита тврде да је дефицит буџета исто као и дефицит на кредитној картици –  кад тад се мора платити. Они други тврде да то није тачни најмање из пет разлога:

1. држава не мор а да плаћа своје дугове. Једноставно може да банкротира (Аргентина). Незгодно јесте, последица има, али живот иде даље.

2. дефицит у буџету НЕ мора бити терет за будуће генерације. Много већи терет је ако кресање дефицита изазове рецесију са свим негативним последицама на будуће генерације.

3. исто важи и за случај када кресање дефицита изазове пад економске активности, а самим тим и смањење прихода буџета.

4. не постоји веза између величине дефицита и трошкова његовог финансирања. Пример Јапана је екстреман – земља са релативно највећим деифцитом и веома ниским трошковима новог позајмљивања.

5. ниски трошкови позајмљивања од стране државе не значе еквивалетно ниске трошкове позајмљивања од стране приватног сектора. Напротив.

Једном речју, ствар нимало није црно бела. Чини се да се ради о избору између два зла. Једно је неспорно и код једних и код других: раст је једина алтернатива, све остало су нијансе. И то одрживи раст.

„the official doctrine of most developed countries today, contains at least five major fallacies, which pass largely unnoticed, because the narrative is so plausible…

1. First, governments, unlike private individuals, do not have to “repay” their debts.

2. Third, the national debt is not a net burden on future generations

3. Second, deliberately cutting the deficit is not the best way for a government to balance its books.

4. Fourth, there is no connection between the size of national debt and the price that a government must pay to finance it.

5. Finally, low borrowing costs for governments do not automatically reduce the cost of capital for the private sector.“

Веза

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s