„Нисам инсајдер“ „I’m not a Washington insider“ #Sachs #Guardian #WorldBank

Веома интересатна прича о трци за место председника Светске банке. Један од кандидата професор Џефри Сакс, Колумбија, за себе каже да није „инсајдер“ Вашингтона и да је посвећен миленијумским циљевима смањења сиромаштва готово 25 година.

Традиционално, место председника Светске банке резервисано је са Американца (место председника Фонда за Европљанина) и сва је прилика да ће тако и остати имајући у виду да се БРИКС за сада не могу сложити око свог кандидата.

Сакс, као и Кругман и Штиглиц, стекао је име не само својим академским радом већ и јавним ангажовањем. Тајм магазин прогласио га је за најпосзнатијег економисту света.

По мојој скромној оцени, Сакс је од све тројице најумеренији у смислу да његова критика има за циљ глобалне проблеме сиромаштва, а не националне и регионалне макроекономске проблеме који нужно гађају на неко конкретно име. Зато и не чуди да је Сакс први стао на импровизовано постоље испред Волстрита обраћајући се протестантима прошлог пролећа, а да то није изазвало драматичне реакције. (Тај догађај забележио сам на свом блогу.)

„Celebrity economist Jeffrey Sachs bids to head World Bank

Jeffrey Sachs is tipped to be the next president of the World Bank, and pledges to tackle global poverty

„I’m not a Washington insider. I’m working closely with governments all over the world. That’s what I have been doing for 25 years.“

He’s never been a run-of-the-mill, ivory tower academic. Along with Nobel prizewinners Joseph Stiglitz and Paul Krugman, he is one of the few economists who have built careers in the US as public intellectuals as well as professors, wading into political debate, in Sachs’s case often to remind the insular US about the importance of the world outside. Time magazine has called him „the world’s best-known economist“. Above all, he’s realistic about the limits of compassion in the west. „I’m not seeking this job with the idea of making an appeal for massive increases in foreign aid: it’s not going to happen.“

Веза

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s