Да ли да се смејем или плачем – помозите! #Iceland

Светске агенције су објавиле (ЊЈТ) да је на Исланду покренут кривични поступак против бившег премијера Хардеа због занемаривања дужности односно нечињења у време финансијске кризе 2008.г.

Харде, иначе професор универзитета, брани се незнањем тј. да нико није знао да се дешава нешто лоше, као што је то сада то очигледно.

Две ствари ми падају на ум: прво, мој покојни деда Миодраг, који је био судија (И то какав! да је судио и пре и после Другог светског рата, јасноје  зашто као што је онда јасно зашто сам и сам такав), говорио ми је да је боље стотину кривих на слободи него један невин у затвору!

Друго, питам се да ли и наши недовољни, немарни и неодговорни ученици подлежу некој врсти кривичне одговорности јер не извршавају своје обавезе, а друштво улаже новац у њихово образовање? 🙂

На Исланду пак актуелно је питање:“ Извесно је да је Харде био лош политичар, а да ли је био и криминац?

„Iceland opened a criminal trial on Monday against its former prime minister, Geir H. Haarde, becoming the first country to prosecute one of its leaders over the financial crisis of 2008.

Mr. Haarde, whose government was ousted after the debacle, has rejected the charges laid against him, saying as he took the stand Monday that there was “no basis” for them.

“None of us realized at the time that there was something fishy within the banking system itself, as now appears to have been the case,” Mr. Haarde told the court on Monday, Reuters reported“.

Link

Постави коментар