О моралу још једном #moralhazard #IMF #WEO Growth Resuming, Dangers Remain

На јучерашњој конференцији за новинаре представљене су две главе новог Светског економског прегледа ММФ.  Обрађиване теме су више него актуелне: негативни ефекти дуга на тржишту некретнина (пре свега у САД) и пад цена сировина на светском тржишту (уз привремени раст цене нафте). Стручњаци ММФ определили су се за генерални приступ и недвосмислено су избегавали да одговоре на питања негативних ефеката на поједине националне економије (на пример, на питања новинара у вези са стањем у Грчкој, Аргентини и слично).

Није изненађење да је тема моралног ризика поново била у центру пажње.  Претећа банкроства на тржишту некретнина представљају без икакве сумње кочницу односну препреку опоравку и оживљавању привредног раста. Са друге стране, отпис дугова потенцира ризик од намерног банкротирања, што опет у дугом року угрожава сам систем и његов привредни раст. Па где је онда решење? Стручњаци ММФ истичу да је кључно питање тајминга, тј. правог тренутка за спровођење програма реструктуирања да би се морални ризик свео на најмању могућу меру, ако се већ не може елиминисати.

Постојање моралног ризика у једном друштву је, чини се, добар индикатор друштвено неодговорног понашања. Зашто је то тако? Где су узроци таквог стања? Може ли на та питања на одговори бихејвиористичка економија или су пак потребнии прави професионалци (социолози и други)?

Веза

World Economic Outlook Analytical Chapters Press Conference

April 10, 2011
Jörg Decressin, Deputy Director of the Research Department, IMF
Daniel Leigh, Lead Author of Chapter 3, World Economic Studies Division, IMF
Rupa Duttagupta, Lead Author of Chapter 4, World Economic Studies Division, IMF
Gita Bhatt, Senior Press Officer, Media Relations Division, IMF

Households in many economies are grappling with elevated debt burdens following the fall in asset prices since the Great Recession. This chapter analyzes the effects of household debt in the aftermath of housing busts and how government policies can reduce the economic costs.

Commodity exporters have benefited from the run-up of commodity prices over the past decade, exhibiting resilience to recent weakness in the global economy. However, since downside risks remain large, the near-term prospects for commodity exporters are a concern. What policies should exporters use if prices plateau or fall?

World Economic Outlook (WEO)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s