Економија није као остале науке #ProfKrugman – #economics isn’t as much of a #science as we’d like

Да, то је изгледа сасвим тачно. Причали смо о томе. Можда у томе лежи и објашњење како се сви мешају у економију, сви све знају.

Велика Рецесија није као неке друге и то је изгледа сасвим извесно. Каматне стопе не могу бити реално негативне, зар не?

Закључак? Професор Кругмен каже: „Истина је да економија није наука какву бисмо желели да имамо. Али ако имамо толико економских доказа, наше је право да захтевамо од политичара и њихових саветника да уваже те доказе. У супротном, зваршићемо са политиком заснованом на фантазијама, а не на реалности“.

Пошто радим у просвети, више сам оптерећем бирократијом и тзв. папирологијом, него непосредном умешаноћу политичара у струку, одмах ме асоцијација води разним педагозима и другим логозима који читају разне економске уџбенике и припреме за часове из економије, а појма – али, буквално, појма немају шта читају и о чему дискутују.

Овај мој чланак је апел њима да се мало призову памети. Тешко.

„Ms. Reinhart and Mr. Rogoff — who aren’t affiliated with either campaign — to protest against “gross misinterpretations of the facts.” And this should worry you.

Look, economics isn’t as much of a science as we’d like. But when there’s overwhelming evidence for an economic proposition … we have the right to expect politicians and their advisers to respect that evidence. Otherwise, they’ll end up making policy based on fantasies rather than grappling with reality.

And once politicians start refusing to acknowledge inconvenient facts, where does it stop? Why, the next thing you know Republicans will start rejecting the overwhelming evidence for man-made climate change. Oh, wait.“

Link

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s