Средњи пут – нови структурализам vs корупција #Lin “The #Quest for #Prosperity.” #structuralism #neoclasicism

Најновију књига професора Лина (Пекиншки универзитет, бивши главни економиста Светskе банке у периоду 2008-2012)  „Потрага за просперитетом“, амерички Нобеловац ЏорxАкерлоф назива ремекделом. Чини се да је то сасвим довољно да привуче пажњу, зар не?

Међутим, читајући приказ ове књиге који је презентовао Блумбергов колумниста Клајва Крука, верујте ми на реч, нисам наишао ни на шта ново, а што ме моји професори давно нису подучавали на последипломским студијама. Чињеница је да је све упаковано у неку другу фолију, да су примери (Кина, Тајван, Сингапур актуелни), али то је то и то је све – слободно тржиште није свемогуће, државна асистенција је у процесу индустријализације односно у процесу привредног развоја  неопходна, јевтина радна снага је конкурентска предност, домаће тржиште је вишеструко атрактивно за стране инвеститоре (чак и у недостатку инфраструктуре, слободне зоне могу бити решење), пореске и друге олакшице су ту да компензирају повећани ризик. .“Ново паковање“ доноси само неки нови, више мање, експлицитни закључак – глобализација је сиромашнима највећи пријатељ за разлику од често промовисане стратегије развоја базиране на супституцији увоза.

Једном речју, испада да је корупција била и остала.највећа препрека процеса развоја мање развијених земаља.

„Lin proposes a middle way between two contending schools: structuralism, which emphasizes barriers to development that government intervention is needed to overcome, and the neoclassical approach, which stresses market forces and frowns on industrial planning. He calls his hybrid “new structuralism,” suggesting a closer affinity with the first… If you’re interested in development, you have to read Lin’s book.“

Link

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s