(Не)радикални ученици Lynda Hawe #OECD Connected Minds: Technology and Today’s Learners

See on Scoop.itSustainable Economics

Lynda Hawe presents findings from the recent OECD report „Connected Minds: Technology and Today’s Learners“ (2012). Can the claim that today’s students are „new millenium learners“ or „digital natives be sustained empirically? Is there consistent research evidence demonstrating the effects of technology on cognitive development, social values, and learning expectations? What are the implications for educational policy and practice?

Вукашин Б Васић

Један од закључака најновијег истраживања ОЕЦД Повезани умови (последњи део пројекта Они који уче у новом миленијуму) је да ученици нису склони радикалним променама у настави применом ИКТ и да још увек преферирају традиционални начин предавања и школско окружење у целини. Технологија је ту да помогне, да буду креативнији, продуктивнији, да их мотивише, али су наставник и настава незаменљиви.

Врло интересантан налаз који опредељује и будућу стратегију и будућу политику: како на адекватан начин истински трансформисати наставу применом ИКТ. Очигелдно је да се и у најразвијенијим земљама тај процес одвија несистемски, ad hoc, нестручно, назовимо то како хоћемо.

Чини ми се да ни наше искуство није ништа боље/лошије. Већина наставника још увек сматра фехсбук игрицом, а као родитељи склони су да као једну од казнених мера примењују забрану изласка на Нет. (Један од одељака поменуте студије односи се на препоруке родитељима на који начин да се поставе када је у питању Интернет. Истиче се да деца траже и очекују родитељску подршку, савет те родитељи морају да преузму одговорност,а не да се крију иза свог незнања. У том смислу неопходна је едукација родитеља да не бисмо имали „дигиталне сирочиће“)

Прилог Приступ и активности на Интернету, код куће и у школи

1

2

3

See on vimeo.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s