Математика и само математика, најважнија је математика Hrabowski: Focus on #science and math #education

Професор Храбовски (председник Универзитета Мериленд, 2012.г. проглашен за једног од 100 најутицајнијих људи у свету), у свом ТЕД наступу покренуо је многе теме – још од др Кинга, о сновима, енергији за промене, наде да се стварност може мењати на боље, о учењу и подучавању, о структурној незапослености где на десетине хиљаде радних места у САД остају непопуњена јер на тржишту рада нема одговарајућих кадрова.

Оно што ме је нагнало да овај наступ поставим на свој  блог је порука да је мотивисање ученика и студената да се определе за учење и студирање математике и других природних наука од кључне важности.

И професор је потпуно у праву. Клинцима у првом разреду, готово од првог часа сугеришем: уколико желите да идете на еконмски факултет (државни, пре свега), уколико желите да се озбиљно бавите економијом, следеће три предмета су најважнија: математика, затим математика и на крају математика. Професор је потпуно у праву и у оном делу у којем изразито наглашава да и родитељи и наставници демотивишу децу да се определе за математику и природне науке, па чак и онда када се она упишу да студирају математику и природне науке врло лако их подржавају да промене факултет или школу.

Моје искуство је потпуно исто. Свакодневна је ствар да наставници подстичу ученике да за пријемни испит на еконмском бирају „дескриптивне“ предмете јер – „математика је тешка“!

Freeman A. Hrabowski, III, has served as President of UMBC (The University of Maryland, Baltimore County) since 1992. His research and publications focus on science and math education, with special emphasis on minority participation and performance. He was honored by Time in 2012 as one of the Top 100 most influential people in the world.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s