Нужда закон мења #Liberalism and #Mercantilism #rodrikdani

Па добро, сада се враћамо на неку стару поделу, мерктантилизам vs. либерлизам. Како каже професор Родрик (Харвард), још те 19776.г., Адам Смит је „разбио“ меркантилизам тврдећи да богатство једног народа није у злату и новцу. Међутим, изгледа да је време показало да ствар и није баш тако једноставна и да има нешто што је јако важно, а то је (не)запосленост. С обзиром да меркатилистичка политике доноси нова радна места, како и сам професор предвиђа, поново ће се покренути дебата о томе који облик капитализма ће победити, све ће то проузроковати нове и оштрије конфронтације што значи да је време срећне коегзистенције прошло.

Наравно да то не значи да Адам Смит није био у праву. Неће бити први пут да су његове речи површно и некоректно тумачене (слично је и са „неведљивом руком“, за коју је професор Стиглиц шаљиво рекао да јесте невидљива – али зато што је нема!)

У центру свих ових нових/старих.прича је Кина. Ето нечег добро када је неко мали (играч) као што смо ми. Наш избор (стратегије) заиста нема никаквог утицаја на мејнстрим, ни у теоретском ни у практичном смислу.

Dani Rodrik:

„The history of economics is largely a struggle between two opposing schools of thought, “liberalism” and “mercantilism.” Economic liberalism, with its emphasis on private entrepreneurship and free markets, is today’s dominant doctrine. But its intellectual victory has blinded us to the great appeal – and frequent success – of mercantilist practices. In fact, mercantilism remains alive and well, and its continuing conflict with liberalism is likely to be a major force shaping the future of the global economy…

We have now reached the end of this happy coexistence. The liberal model has become severely tarnished, owing to the rise in inequality and the plight of the middle class in the West, together with the financial crisis that deregulation spawned. Medium-term growth prospects for the American and European economies range from moderate to bleak. Unemployment will remain a major headache and preoccupation for policymakers. So mercantilist pressures will likely intensify in the advanced countries.

As a result, the new economic environment will produce more tension than accommodation between countries pursuing liberal and mercantilist paths. It may also reignite long-dormant debates about the type of capitalism that produces the greatest prosperity.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s