Ко има, од њега се више тражи Recovery Not Yet Secure #IMF #Lagarde

У свом првом иступу у јавности у Новој години, председница ММФ Кристина Лагард упозорава да је ризик да се глобална економија неће опоравити у 2013. велики – основне неуралгичне тачке су политичке борбе око буџетског дефицита у САД и оштра фискална политка у ЕУ.

Као што сам истакао у наслову, једина позитивна ствар је у томе што се апострофирају најбогатији и најразвијенији и експлицитно се наводи да је сада лопта у њиховом дворишту. Колико деценија је ММФ био „полицајац“ у мање развијеним земљама,  набрајајући шта све не ваља и шта све треба да се уради да би се земља укључила у међународну поделу рада.

Сећам се свог несуђеног доктората (крај  1980-их) када сам заговарао тезу да се мора променити класификација земаља на развијене и неразвијене. Већ тада ми је било јасно да је далеко исправније делити земље на више и на мање развијене земље. На жалост, време је показало да сам у праву.

“I very, very strongly hope that all parties, all views will converge in the national interest of the U.S. economy and in the international interest of the global economy,” she said. “To imagine that the U.S. economy would be in default, would not honor the payments that it owes, is just unthinkable.”

Link

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s