Буђење савести – горе је него што изгледа! #NicholasStern: ‘I got it wrong on climate change – it’s far, far worse’ #Davos #2013

See on Scoop.itSustainable Economics

„Looking back, I underestimated the risks. The planet and the atmosphere seem to be absorbing less carbon than we expected, and emissions are rising pretty strongly. Some of the effects are coming through more quickly than we thought then.“

Вукашин Б Васић‘s insight:

Николас Штерн, професор на Лондоснкој економској школи, у Давосу тврди да је 2006.г. погрешио и да је стање много горе него што је предвидео у тадашњем извештају.

Без икакве сумње тема је важна али осетљива у садашњој катастрофалној економској ситуацији на глобалном плану. Оним најодговорнијима најбитније је да сада остваре било какав раст и повећање запослености. (Писао сам о политичарима у заворениковој дилеми – ко ће у условима Велике Рецесије  да брине о зеленом расту и зеленој економији па све и да жели. УН покушавају да поново промовишу парадигму одрживог развоја али се чини да то иде споро.)

Мене лично поражава чињеница да се код нас тако мало говори о овој теми. Разумем да смо мали и да је наш „негативни допринос климатским променама“ занемарљив на глобалном плану, али мој апел колегама да се удржимо и направимо неку одрживу, мултидисциплинарну акцију остаје без икакве реакције. Имам утисак да се ради пре свега о незнању, а затим о одсуству наде да се ишта може урадити у корумпираној заједници.

Преостаје наша савест и одговорност према професији. Ипак смо ми просвета, зар не?

ПС Светски економски форум је објавио десет најцитата из Давоса. Ево једног без коментара:

“Unless we take action on climate change, future generations will be roasted, toasted, fried and grilled.”
Christine Lagarde

See on www.guardian.co.uk

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s