Образовање за одрживи развој #Rio+20 – United Nations Conference on #SustainableDevelopment #HESI

See on Scoop.itSustainable Economics

Higher Education Institutions play a key role in building more sustainable societies. On the occasion of Rio+20, leaders of the international academic community were therefore asked to commit to the development of sustainable practices. An impressive 325 institutions have signed up to a Declaration by which they agree to teach sustainable development concepts, encourage research on sustainable development issues, green their campuses, support sustainability efforts in their local communities, as well as engage with and share results through international frameworks.

The implementation of the plans will be monitored through reporting to the various higher education networks of UNEP, UNESCO, UN Global Compact, UN-PRME and UNU.

Вукашин Б Васић‘s insight:

Декларација ХЕСИ – Иницијатива високобразовних институција за одрживост је кратка и јасна – на једној страници се каже да ће носиоци иницијативе подучавати концепте о одрживом развоју, оснаживати истраживања на плану одрживог развоја, озеленити студентске градове, подржати напоре за одрживост у локалној заједници и делити резултате и искуства путем међународних мрежа.

Лепо, лепо. А шта је са средњим образовањем? Неко ће рећи да имамо еколошку инспекцију, а ја му одговарам да је та инспекција (буквално) извргнута шеги и шали.

Образовање за одрживи развој је једина парадигма образовања која може да ослободи политичаре и све оне  друге који одлучују из окова затвореникове дилеме.

See on www.uncsd2012.org

Volume 1, Issue 2 – February 2013                 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s