„Образовна трка у наоружавању“ „Еducational arms race“ Renewing the #SouthKorea #Miracle #DaphneKoller

See on Scoop.itSustainable Economics

„South Korea’s incoming president, Park Geun-hye, takes over a country that has been a global role model for economic development… Many families now face stagnating wages, owing to the kinds of jobs now available, but are determined to cling to a lifestyle that they can no longer afford. Families with children are engaged in an escalating “educational arms race,” devoting large shares of their income to private education and tutoring to prepare children for entrance to elite universities and a shot at a secure job at a major corporation…“

Вукашин Б Васић‘s insight:

Врло актуелан пресек стања у једном од азијских тигрова Јужној Кореји. У принципу ништа толико сензационално да бих о томе писао.

Међутим, пажњу ми је привукла једна синтагма – „образовна трка у наоружању“. Осиромашене породице дају све што могу, највећи део свог буџета, за образвање своје деце да би им тако у будућности обезбедили сигуран посао у највећим компанијама.

То ме је асоцирало и на ТЕД говор професорке Daphne Koller, суоснивача Курсере, која је представљајући своју компанију, нагласила колико је образовање данас. Келер је свој став илустровала трагичним примером: у стампеду који је настао у трци родитеља да пријаве своју децу на Универзитет у Јоханенсбургу више десетина је повређено, једна мајка је дала свој живот за будућност свог детета.

Радим у просвети. Практичар сам. Углавном пратим статусе колега на ФБ (колико могу). У општој апатији, немам утисак да се код нас схвата значај „образовне трке у наоружавању“. Волео бих да грешим.

See on www.project-syndicate.org

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s