Тржиште: воли ме, не воли ме #JoeStiglitz: The #Lessons of the #U.S. Crisis for #Economic #Theory & #Policy

See on Scoop.itSustainable Economics

http://bit.ly/11oRuJT @24:41 The Lessons of the North Atlantic Crisis for Economic Theory and Policy http://bit.ly/124q7VV „There is also a lack of understanding of different kinds of finance. A major area in the analysis of risk in financial markets is the difference between debt and equity. And in standard macroeconomics, we have barely given this any attention. My book with Bruce Greenwald, ‘Towards a New Paradigm of Monetary Economics’ was an attempt to remedy this. […]

Вукашин Б Васић‘s insight:

17 минута. Лекције за оне који имају ухо да чују. На жалост, на крају излагања то ухо је регистровало више пристојан него френетичан аплауз. Nаучна јавност још увек не жели да прихвати нову парадигму.

А нова парадигма уопште није нова: тржиште не може да обезбеди стабилност економије нити је само по себи самокорективни економски механизам.

Економска теорија, микро и макро, у својим моделима претпоставља да су шокови егзогени, а нису, да редистрибуција није значајна, а јесте, да инsтрументе не би требало координирати, а требало би јер Нешов еквилибруиум није оптимум којем тежимо.

За оне којима економија није струка ево лаичког објашњења о чему се ради: много пута смо чули да је Народна банка интервенисала на девизном тржишту у циљу постизања жељеног нивоа девизног курса (девизни курс је цена стране валуте изражена у РСД). Професор Штиглиц поставља једноставно питање – ако утичемо на једну цену зашто не бисмо интервенисали да коригујемо више цена?

See on www.youtube.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s