Да ли је дефицит буџета уопште битан? Does #Debt Matter? #Frenkel

See on Scoop.itMDG Sustainable Education

„High-debt countries should take advantage of periods of growth to eliminate budget deficits before a crisis sets in, so that they do not find themselves in a debt trap. The time to fix the hole in the roof is when the sun is shining. Most European countries failed to take advantage of the growth years 2002-2007, to strengthen their budgets, and are now paying the price. The Greeks spectacularly failed to do so, with the result that they have had to go up on the roof to attempt to fix the hole during a thunderstorm, a task that is unpleasant, difficult, dangerous – and probably impossible.“

Вукашин Б Васић‘s insight:

Двадесет еминентних економиста из струке и науке окупљених око најкритичнијег питања савремене економије. Да ли је дефицит буџета уопште битан?

Најчешћи одговор економиста је ДА, АЛИ … е, сад, управо то АЛИ и колико је то АЛИ је битна ствар.

Мени лично је занимљив начин на који се тако велика имена обраћају јавности када су овако важна питања на столу. Они, наиме, неретко потежу за метафорама и то врло оштрим и експлицитним. На пример, професор Штиглиц је у недавно објављеном чланку рекао да преговарачи у трговинским трансатланским преговорима ретко „узимају таоце“,  а врло често „заврћу руке на леђима“. Професор Џефри Френкел (Харвард), у вези са питањем дефицита, каже да се рупа не крову не поправља у време олује – тада је тај посао врло тежак, врло непријатан, а врло вероватно и немогућ. Европа са једне стране, САД, са друге стране, пропустиле су период високих стопа раста 2002-2007.г, период лепих и сунчаних дана када је било идеално време за поправљање рупа на крову.

Који закључак или лекцију можемо ми да извучемо? Да ли је сада време за „ригорозну штедњу“, да ли сунце сија или је олуја и шта нам је чинити са оволиком рупом? Која метафора најбоље описује ово где смо ми  и ово шта нам се дешава?

See on www.international-economy.com

Link

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s