Све је на продају, зар не? The #Moral Limits of #Markets by Michael J. #Sandel

See on Scoop.itSustainable Economics

Almost without realizing it, we have drifted from having market economies to becoming market societies. The difference is this: A market economy is a tool – a valuable and effective tool – for organizing productive activity. A market society, by contrast, is a place where almost everything is up for sale. It is a way of life in which market values seep into social relations and govern every domain.

Вукашин Б Васић‘s insight:

Професор Мајкл Сендел (Харвард) тврди да смо неосетно из тржишне економије ушли у тржишно друштво, друштво чија је основна карактеристика да је СВЕ на продају! Текст ме је асоцирао на велики филм Коње убијају, зар не (1969), са чувеном Џејн Фондом: изгубљена, без новца и дома, главни лик започиње своју лабудову песму уласком у брутални плесни маратон до последњегх даха. Када, немоћна, бива дисквалификована она моли партнера да је убије јер … коње убијају, зар не?

Сурова прича која одговара реалности у којој неко изгуби „тржишну утакмицу у тржишном друштву“ и остане без ичега што би могао продати. Зато је и очекивано питање професора Сендела o улози новца и тржишта у добром друштву. Не знам за САД, али ови НАШИ, ови наши су бескрупулозни јер не само да врло ефикасно институционализују „све-је-не-продају тржиште“ већ врло често узимају (да не кажем грабе), а не плаћају нити имају намеру да плате!

See on www.project-syndicate.org

Advertisements

One thought on “Све је на продају, зар не? The #Moral Limits of #Markets by Michael J. #Sandel

  1. Вукашин Б. Васић Аутор чланка

    Још једном о маркетизацији друштва. Врло занимљива дискусија где се може видети реакција јавности на поруку коју професор Сендал шаље. Мене ова прича посебно асоцира на оно што је мени блиско: на пример, област стручног усавршавања наставника. Немам коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s