Све је на продају, зар не? Још једном о маркетизацији друштва. The #Moral Limits of #Markets by Michael J. #Sandel

See on Scoop.itSustainable Economics

See on Scoop.it – Sustainable Economics Almost without realizing it, we have drifted from having market economies to becoming market societies. The difference is this: A market economy is a tool – …

Professor Sandel:

“Like many economists,” Arrow (1972) writes, “I do not want to rely too heavily on substituting ethics for self-interest. I think it best on the whole that the requirement of ethical behavior be confined to those circumstances where the price system breaks down . . . We do not wish to use up recklessly the scarce resources of altruistic motivation.

Вукашин Б Васић‘s insight:

Тржишна економија је алат (средство), маркетизација друштва значи промену система вредности. Не може бити све на продају, тврди професор Сендел: прво, мора постојати слободна воља да би трансакција могла да се изврши, а друго, чак и када та слободна воља постоји, постоји и  нешто више, нешто вредније од саме економске трансакције, а то је људско достојанство, емпатија, саосећање, солидарност, алтруизам. Маркетизацијом друштва губе се те високе људске вредности, наставља Сендел и цитира Нобеловца Ероуа: “Не желим да се ослањам превише на замену етике соптвеним интересом. Сматрам да је у целини боље да захтев за етичким понашањем буде ограничен на оне случајеве у којима тржишти систем престаје да фунакционише. Не желимо да без премишљања искористимо ретке ресурсе алтруизма“.

See on vukasinbvasic.wordpress.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s