Нова прогресивна политичка економија #Sainsbury says that countries that cling to neoliberal pieties will be unable to #compete #globally. – #ProjectSyndicate

See on Scoop.itSustainable Economics

The 2008 financial crisis revealed major flaws in neoliberal capitalism, and the last 35 years have shown that the neoliberal model has not performed well relative to the previous 30 years in terms of economic growth, financial stability, and social justice. The time has come for a credible progressive alternative.

Вукашин Б Васић‘s insight:

Врло кратко и јасно. Капитализам (друштвено-економски систем у којем су средства ВЕЋИМ ДЕЛОМ у приватном власништу и у којем тржиште УГЛАВНОМ има водећу улогу у производњи и дистрибуцији дохотка) је прогресиван систем, али не у свом неолибералном облику.

Три су основна доказа у прилог овом закључку.

Прво, кључна је улога институција (чије је одсуство у финансијској сфери довело до краха 2008).

Друго, неопходност државне интервенције у регулисању сукоба интереса и обезбеђивању јавних добара (не командног типа као у неким другим некапиталистичким системима).

Треће, социјална правда.

Занимљив став, посебно што долази од ауторитета као што је DAVID SAINSBURY, који је својевремено био и министар науке и иновација у Великој Британији. Моја размишљања иду у сличном смеру па сам, и у разговорима са својим ученицима, дошао до ОСЕ модела нове политичке економије. О означава одрживост система у дугом року, С означава интересе стејколдера, Е етику и социјалну правду.

Свака сличност очигледно НИЈЕ случајна.

See on www.project-syndicate.org

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s