The Looming Death of Homo Economicus

The world seems to be on the verge of another “great transformation,“ which will fundamentally redefine the nature of our economic and social relationships. But mainstream economics – which assumes that people are self-interested, fully rational economic actors – fails to recognize the social half of the equation.

Source: www.project-syndicate.org

Тешко је човеку да нађе речи када прочита овакав чланак који тако компактно, а једноставно сумира све оно о чему размишљам више деценија. Колико је знања и искуства потебно да се овако нешто „скоцка“!?

Професор Денис Сновер је председник Института за светску привреду у Килу на којем сам провео једну дивну годину. Било је то (пра)давне 1985. године када сам, пун ентузијазма и невероватне енергије и амбиције, „слетео“ у то предивно месту на обали балтичког фјорда са респектабилним економским знањем из неког другог универзума (о самоуправним споразумима и друштвеним договорима).

И, ево, готово три деценије касније дошао сам на виртуелни начин на исто место. Овај чланак требало би да знају сви економисти, али и они који се баве креирањем образовне стратегије и политике. Међу првима има  „економиста“ који се на овај чланак неће ни осврнути, исувише занесени мантром ШТЕДЊА, ШТЕДЊА, ШТЕДЊА. Међу другима (онима који се баве образовањем) тешко да ће се наћи неко ко ће ишта од овога и покушати да разуме. Реално.

Закључак? Немам закључак.

See on Scoop.itSustainable Economics

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s