Free Riders versus Forced Riders

If voluntary government financing permits free riders — those who refuse to pay for something they value at the price they are being charged — then taxation requires forced riders — those who are forced to pay for something they don’t value at the price they are being charged. Are forced riders an acceptable solution to the problem of free riders? Read the article and find out!

Source: rebirthofreason.com

Иако сматрам да постоје четири јахача (апокалипсе) у новој теорији јавних добара, са аспекта савременог штрајкачког тренутка, подсетио бих моје верне пратиоце, али и случајне намернике на овом блогу, на два водећа јахача: Free Riders и Forced Riders.

Економска теорија одавно познаје "слободне јахаче". У теорији јавних добара то су они агенти који избегавају да допринесу стварању јавног добра али се уопште не устручавају да га користе. Јасно је да се овде суочавамо са моралним ризиком (још један добро познат концепт moral hazard). Реална је претпоставка да велика већина колега који не штрајкују итекако прижељкују успех штрајка што их, према томе, квалификује као слободне јахаче са поменутим моралним ризиком. Стварно бих се изненадио када бих сазнао да има колега који нису у штрајку, а који се не би обрадовали успеху штрајка. То су тзв. freedom riders и  sole riders али о њима једном другом приликом.

Штрајкачи, са друге стране, могу се квалификовати као присиљени јахачи (forced riders). То су агенти који су присиљени да учествују у креирању (квази) јавног добра, тј. добра које није подједанко доступно свима или није доступно уопште. У конкретном случају, у заједници као што је наша, ефекти смањења плата на буџетску  и финансијску дисциплину су занемарљиви уколико их уопште има, а посебно су ништавни ефекти на економски и сваки други положај средње класе.

Једном речју, и овај штрајк, као и већина догађања у нашем друштву, доноси нове поделе и раздеобе у чијој је суштини морално односно етичко питање. Ни овај штрајк није изузетак.

Ко има ухо да чује, нека чује.

 

See on Scoop.itSustainable Economics

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s