Costas Lapavitsas: The Syriza strategy has come to an end

In a joint interview with German daily Der Tagesspiegel and ThePressProject International, Syriza MP and economist Costas Lapavitsas says that the time has come for Greece and its partners to understand that “they are flogging a dead horse”. Instead, they should work together on “an exit that will be negotiated and consensual”. The first step? “After 5 years of scaremongering and misinformation, there has to be at last a genuine public debate”.

Source: www.thepressproject.net

Мамузање мртвог коња – метафора је коју професор и парламентарац у Грчкој Лапавицас користи да би објаснио стање у Грчкој. Зато тврди да средњи пут неће бити прихваћен и предлаже миран и споразуман Грегзит. (А зашто Грегзит?)

Можда ће се неко упитати зашто се код нас не користи искуство Грчке, али је мени апсолутно јасно да разлог лежи у мизерном нивоу знања и опште информисаности код нас (у политику, као и до сада, не желим да улазим). Као да је Грчка нека минорна афричка земља за коју већина нас, грађана и грађанки Србије, никад није чула. Не могу да опишем колико ми је жао те лепе земље. Готово исто колико и наше. Пет година патње са чини се главним „искодом“, како професор Лапавицас каже, „атмосфером која је гадно затрована“.

Не бих сада желео да делим неке лекције. Уместо тога опет да цитирам професора Лапавицаса: „Прва ствар која треба да се деси је да ЕУ и Грчка схвате да мамузају мртвог коња. Након пет година тортуре, време је да се ово оконча. Овој стратегији је сада дошао крај. Молимо за мало разума. Тако да када кажем стратешки циљ (Грегзит, прим. В.Б.В.), ово је оно на шта мислим. Људи морају да се помире с тим. А они који одбијају то да виде, то је из идеолошких разлога, јер ова идеологија трује расправу.“!

Ко има ухо да чује нека чује!

Превод интервјуса са професором Лапавицасом на адреси http://marks21.info/intervju/kostas-lapavicas-sirizinoj-strategiji-dosao-je-kraj See on Scoop.itSustainable Economics

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s