Akerlof, G.A. and Shiller, R.J.: Phishing for Phools: The Economics of Manipulation and Deception. (eBook and Hardcover)

Description of the book Phishing for Phools: The Economics of Manipulation and Deception by Akerlof, G.A. and Shiller, R.J., published by Princeton University Press

Sourced through Scoop.it from: press.princeton.edu

Ево још једне препоруке за књигу: Навлачење супер будала: Економија манипулације и преваре, Нобеловаца Акерлофа и Шилера.

Петоминутни видео који прати промоцију књига је камен темељац са којег вреди започети проучавање финансијских тржишта у савременом капитализму.

Наслов сам слободно превео: Phishing је више мање познат појам којим се означавају свакојаке интернет преваре, а који аутори користе у ширем смислу речи да означе сваку врсту преваре на финанснијском тржишту. Phool је, међутим, оригинални назив за преварене који ни не знају да су преварени па ми некако „пасује“ назив супер будала.

Савремени финансијски и економски систем једноставно приморава људе да се поделе на оне који варају и на оне који су преварени. (Као и у Зимбардовом stanford prison experiment-у подела на чуваре и затворенике.)

Дакле, људи нису по својој природи неморални и преварни већ их  систем на то приморава.

Решење се, само по себи намеће: интелигентна државна интервенција на слободном тржишту и одговарајући стандарди пословног понашања.

Што би рекао професор Фримен са Вирџиније: потребна нам је тотална мисаона револуција…

Ко има ухо да чује, нека чује.

See on Scoop.itSustainable Economics

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s