Robots expected to run half of Japan by 2035

r

„Data analysts Nomura Research Institute (NRI), led by researcher Yumi Wakao, figure that within the next 20 years, nearly half of all jobs in Japan could be accomplished by robots… However, this is only a hypothetical technical calculation,“ Wakao added. „It doesn’t take into account social factors.“

Питам се само у каквом то менталном склопу заједнице живим(о)? Да ли је најгоре што из сопственог џепа плаћамо страним „инвеститорима“ да нас понижавају „пословима који се само пожелети могу“ уз утеху „важно је да се ради, да има посла“?

Није. Није најгоре. Много је горе мантрање да је нама добро и да ће нам бити боље на путу којим смо кренули.

Према проценама једног јапанског института роботи ће до 2035.г. преузети половину свих послова тога времена. Да се технологија пита, такав сценарио је остварив и известан. Друго је питање друштвеног контекста.

Ха, друштвени  контекст. Замислите само пола Срба који не раде, имају свог робота који за њих ради, а на образовном и менталном нивоу су 5-огодишњег детета. Замислите само шта ће са слободним  временом али стварно слободним временом пола Србије „која све зна и о свему и свачему има своје „компетентно : читај аутистично мишљење“. (Сетите се оне докторке која је „избоксовала“ продужење радног века за жене.)

Можда нама уопште није лоше.

Ко има ухо да чује нека чује!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s